Home VinkitSukella Great Barrier Reefillä

Sukella Great Barrier Reefillä

Great Barrier Reef eli Iso Valliriutta sijaitsee Korallimeressä Kaakkois-Australiassa. Se kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon ja sen pelätään tuhoutuvan sadan vuoden aikana ilmastonlämpenemisen seurauksena. Se muodostuu useista yksittäisistä koralliyhdyskunnista ja on noin 2 300 km pitkä. Se koostuu noin 3 000 koralliriutasta ja on koti noin 6 600 eläin- ja kasvilajille. Tuhoutumisen pelon takia tutkijat ovat säilöneet sen ainutlaatuisia sukusoluja, tavoitteena elvyttää niitä uudelleen.

Upea riutta on monen sukeltajan unelmakohde. Sinne järjestetäänkin retkiä, joihin on mahdollista osallistua Cairnsista, Port Douglasin kaupungista, Lizard Island- ja Heron Island -saarilta. Paikoista järjestetään valmiita retkipaketteja, joiden hinnat liikkuvat 100 euron tietämissä: näihin sisältyy usein välineet, ateria sekä opastus. Alueen vesistöissä voi suorittaa myös sukelluskortin. Sukelluksen lisäksi alueella toteutetaan myös sademetsäretkiä, joilla voi ihailla alueen upeaa luontoa rannalta käsin.

Tuhansia viehättäviä eläinlajeja

Valliriutta on muodostunut miljoonien vuosien aikana erittäin monimuotoiseksi. Alueella elää noin 2 000 kalalajia, 350 korallilajia, 4 000 nilviäislajia ja 400 sienilajia. Samalla se tarjoaa pesimäpaikan monille merilinnuille. Korallien seassa tavataan pullokuonodelfiinejä, kiinanvalkodelfiinejä, iravadindelfiinejä ja spinnerdelfiinejä. Syvemmällä tavataan miekkavalaita, lahtivalaita ja ryhävalaita. Vaarallisista kannattaa olla tarkkana skorpionikalojen, kivikalojen ja meduusojen kanssa. Usein tavatut riuttahait eivät ole vaaraksi ihmisille.

Isoa valliriuttaa uhkaavat monet ongelmat, joista pahimpia ovat liikakalastus ja saastuminen. Öljynporaus ja läheisten maanviljelysalueiden lannoitteiden käyttö haittaa myös koralliriuttaa. Ilmaston lämpeneminen ja sen mukanaan tuoma meriveden lämpeneminen rikkoo arvokasta riuttaa ja muuttaa sen eläväisen värisestä aarreaitasta kuolleen kalvakaksi.