Home VinkitMatka Italian viinitiloille

Matka Italian viinitiloille

Jos kaipaat vaihtelua kaupunkilomille, Italian viinitilat sopivat niin nautiskelijoille, auringon lämmöstä haaveileville kuin myös todellisille viininharrastajille. Italia on maailman suurin viininviejä: maa jakautuu 20 viinialueeseen, joilla viljellään yhteensä 2 000 eri lajiketta – vaihtoehtoja siis löytyy! Kuuluisia viinialueita ovat esimerkiksi Toscana, jonka kukkuloilla kasvatetaan enimmäkseen punaviiniä, mistä myös Chianti on kotoisin. Luoteis-Italiassa sijaitsee vuoristoinen Piemonte, joka on myös pääosin punaviinien aluetta. Veneton viineistä valtaosa on valkoviinejä, ja sieltä on peräisin myös Prosecco.

Viinitiloihin voi tutustua esimerkiksi järjestetyillä viinikierroksilla, joihin sisältyy vierailuja useille tiloille sekä ruokailut ja majoitus. Joustavampia ja pienemmän budjetin vaihtoehtoja ovat päiväretket tai itse järjestetty yöpyminen viinitiloilla. Sadonkorjuuaikaan viinitilat saattavat muuten tarvita lisätyövoimaa, jos olet valmis kokeilemaan todella erilaista lomaa!

Riippumatta siitä, minkä vaihtoehdon matkailija valitsee, näkee varmasti jotain uutta. Opastetuilla kerroksilla tutustutaan peltoihin, joilla rypäleet kasvavat, ja opitaan eri rypälelajikkeista sekä niiden kasvuolosuhteista. Vierailijat pääsevät käymään aidoissa viinikellareissa, joissa tutustutaan viininteon vaiheisiin. Tärkeä osa vierailua on tietenkin maistelu, ja useimmissa paikoissa viinien ohella tarjotaan paikallisia herkkuja ja erikoisuuksia.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla viini-intoilija nauttiaksesi viinitilamatkailusta: Maisemat ovat hämmästyttävän kauniita. Kukkuloiden huipulla kasvavat sypressit ja satoja vuosia vanhat villat ovat vaikuttava näky. Ympäröivään maaseutuun voi tutustua kävellen tai vaikka pyörillä, ja lähistöltä löytyy aitoja maaseutukyliä, joiden osterioissa tai cantinoissa voi piipahtaa herkullisella aterialla.